EnglishAAA

A CIB a tágabb közösségben

Pénzügyi kultúra fejlesztése

2010 év végén a CIB Bank csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által támogatott, a Pénziránytű Alapítvány felügyelete mellett indított "Pénzügyi iránytű" programhoz, amelynek célja a pénzügyi kultúra széleskörű fejlesztése, az oktatás, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése. A program folytatásában a bank 2014-ben is részt vett.

 

A program keretein belül a szponzoroknak lehetősége nyílik arra, hogy számos médiumban, számos cikkben megjelenjen szakmai cikkekkel segítve az eligazodást a napi pénzügyekben.  A CIB Bank egy volt a legaktívabb szponzorok közül, akik 503 cikkben hívták fel a figyelmet a mindennapi pénzügyek fontosságára az év során. A legnépszerűbb témák közé tartoztak a különböző kölcsönök, hitelmentéssel kapcsolatos programok, illetve a megtakarítások. A CIB Bank azzal a céllal csatlakozott a Programhoz, hogy támogassa a pénzügyi nevelést, tanácsokat és tippeket adjon, valamint hogy átadja a mindennapokban szükséges "best practice"-t.

 

Számos egyedi rendezvényen alkalmaztunk olyan, pénzügyi kultúrát fejlesztő játékot, amely kisebbeknek és nagyobbaknak, felnőtteknek egyaránt segít a megtakarításokról és a felelős pénzügyekről minél több hasznos információt megszerezni.

 

Minden kisvállalati számlanyitás mellé a CIB Bank hasznos eszközként, díjmentesen a vállalkozások rendelkezésére bocsátja az ún. rEVOL Express Számlaíró Programot. Ez a Mikro és kisvállalkozások részére fejlesztett számlázó program segítségével a vállalkozás jelentősen csökkentheti a számlázásra és egyéb adminisztrációra fordított munkaidőt.

 

Több településen is elindítottunk olyan kezdeményezéseket, amelyek a helyi közösség pénzügyi ismereteinek növelését célozzák.

 

EGYSZERŰ, DE MINDEN IGÉNYT LEFEDŐ ÜZLETI HITELRENDSZERÜNK

A vállalati hitelpalettánk felülvizsgálata során az egyszerűség, átláthatóság és a speciális igények kiszolgálása egyaránt fontos volt. Az elmúlt időszakban az alábbi, speciálisan kkv-knak előnyös, célzott termékeket építettünk be kínálatunkba:

 

Csatlakozás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjához

A Bank 2013-ban csatlakozott az MNB Növekedési Hitelprogramjának I. fázisához (az I. fázis 2013 augusztusában ért véget), majd 2013 novemberében a II. fázishoz (a program 2014 végén fejeződik majd be). A hitel célja, hogy erősítse a magyar gazdaságot a kkv-knak szóló, mindössze 2,5%-os kamattal rendelkező kedvezményes hiteleken keresztül (a bank számára a refinanszírozási költség 0%, a forrásokat a Magyar Nemzeti Bank állapítja meg). A teljes bankszektor részére összesen 2000 milliárd forint került megállapításra a II. fázisra (ezeknek 90%-ban új hiteleknek kell lenniük), míg  az I. fázisban 700 milliárd forint került felhasználásra (amiből 300 milliárd forint jutott új hitelekre, a maradék pedig a refinanszírozásra). A II. fázisban 23 milliárd forintot helyeztünk ki a kkv-szektorban.

2014-ben a teljes kkv-kihelyezések 47 százaléka az MNB NHP programhoz kapcsolódott. Az MNB által refinanszírozott forrás 42 százaléka a beruházásokat finanszírozta, 41 százalék volt a működési forgóeszköz-hitel aránya és 17 százalék az európai uniós pályázatok előfinanszírozására fordított hányad.

 

Megállapodás az Eximbankkal

A Növekedési Hitelprogram mellett az Eximbank kedvező Exportélénkítési Hitelprogramjának (EHP) refinanszírozási konstrukciói is megtalálhatóak a CIB kínálatában. A minimális adminisztrációval igényelhető, kedvező, fix kamatozású, középlejáratú hitel kapcsolódhat export-előfinanszírozáshoz, leszámítoláshoz, szállítói hitelből származó követelésvásárláshoz, illetve vevőhitel-konstrukciókhoz. Az EHP-ban való részvételhez elsősorban a magyarországi működés, a jövőbeni export alátámasztása, valamint termékexport vagy exportőrnek történő termékbeszállítás esetében a Magyar Származási Bizonyítvány szükséges. Fontos kiemelni, hogy gyakorlatilag tetszőleges áru vagy szolgáltatás finanszírozható, a mindenfajta feldolgozottságot nélkülöző mezőgazdasági termékeket (pl. gabona, kukorica) kivéve.

 

Uniós pályázati források

Az uniós támogatások előfinanszírozása és a pályázatokhoz kapcsolódó bankgaranciák szerepe egyre inkább felértékelődik a kkv-szektor szereplői számára.

A CIB komplex tanácsadói szolgáltatással is segít a kkv-knak a felelős és körültekintő tervezésben és a valódi lehetőségek megtalálásában.  A banki kapcsolattartók - pályázatíró cégek bevonásával - nyomon követik a pályázati lehetőségeket, azok feltételeit és követelményeit, így azok a kisvállalkozások is eséllyel indulhatnak a támogatásért, amelyek korábban még soha nem pályáztak. A tanácsadók abban is a vállalkozások mellett állnak, hogy azok reális célokat tűzzenek ki maguk elé.

ÖNKÉNTESSÉG - KULTÚRÁNK RÉSZE

Büszkén mondhatjuk, hogy évek óta központi, illetve helyi szintű önkéntes programokat valósítunk meg, rendszeresen részt veszünk a Bátor Tábor nyári programjainak előkészítésében, illetve iskolák, kórházak, óvodák, parkok önkéntes felújításában, ezzel is felelősen támogatva közvetlen környezetünket, hiszen munkatársaink maguk is a helyi közösségek tagjai. Ezért pontosan látjuk magunk körül azokat a területeket, ahol segítségre van szükség, ezeket pedig a rendelkezésre álló eszközökkel próbáljuk meg támogatni. 


A CIB Bank 2015-ben összesen 26 547 000 forint értékű támogatást nyújtott 37 település 61 bankfiókja közreműködésével, amellyel megközelítőleg 30 000 embernek segített megkönnyíteni hétköznapjait.


FŐBB PROGRAMJAINK

Lakossági élelmiszergyűjtő hétvége a szebb karácsonyért

Jubilálva, tavaly ötödik éve volt kiemelt programunk az országos élelmiszergyűjtési hétvége a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve.

Amellett, hogy minden rászoruló hazai család pénzadományokkal való segítése is szükséges, a ezek mellett fontos szerepet játszanak a tárgyi vagy élelmiszeradományok is. Ez utóbbiak különösen ünnepek közeledtével kapnak szerepet, mivel a közös főzés, a meghitt családi étkezés élményét hozhatják el a nélkülöző családok számára.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az országos élelmiszergyűjtési hétvége kezdeményezés olyan karitatív együttműködésre ad módot, mely üzleti érdektől mentes lehetőséget biztosít munkatársaink és ügyfeleink bevonására, és maradéktalanul eleget tett a CIB Csoport felelősségvállalási elveinek. A rekordszámú CIB-önkéntest mozgósító és a 2011-es év egyik legnagyobb élelmiszergyűjtési országos programjává váló karitatív gyűjtés eredményeit látva a programot már kiemelt támogatóként folytattuk. 2015 2014 2013
2012
2011
Kedvezményezettek száma: 40 000 30 000 20 000 15 000 15 000
Gyűjtött élelmiszer mennyisége:
270 tonna 195 tonna 140 tonna 93 tonna 80 tonna
Gyűjtőhelyszínek száma: 300 257 256 230 173
CIB önkéntesek száma: 350 350 300 500 700

 


Adomány a Nefelejcs - Fogyatékkal élő gyerekek Rehabilitációs Központjának


KKV-Lízing Üzletág a korábbi évek hagyományait folytatva - immár hatodik alkalommal - 2015 év végén is jótékonysági akciót kezdeményezett. A támogatott  intézmény Kárpátalja mélyszegénységben lévő területén jött létre abból a célból, hogy a helyi és környező mozgás-szervi és/vagy értelmi-fogyatékos gyermekek és fiatalok fejlesztését biztosítsa. Nagy szó ez, mert azon a vidéken egyrészt nincs pénz a gyerekek ellátására, még a megélhetésre sem, másrészt a háborús viszonyok miatt minden családfenntartót elvisznek katonának.  A gyűjtésünknek kettős küldetése volt: mindent megtenni a gyerekekért, hogy az életük élhetőbb legyen, és segíteni a családoknak, akik ilyen megpróbáltatás és teher alatt élik az életüket. Az összegyűlt adományokból a rehabilitációs központ részére - az igényeik alapján - működési szükségleti dolgokat és fejlesztő eszközöket vásároltunk illetve hozzájárultunk a beteg gyerekek karácsonyi ünnepségéhez ajándékokkal és meglepetésekkel.

Szívügyünk a jótékonyság

A Spirit nagyköveti csapatán belül 2012 augusztusában alakult a Jótékonysági Szívügy csapat 10-12 fő részvételével. Fő céljuk, erősítve a CIB Csoport támogatási politikáját, a beteg és/vagy hátrányos helyzetű gyermekek megsegítése, támogatása a szívügy különböző akcióival, programjaival. A csapat a 2014-év folyamán a Bank támogatásával és az összes munkatárs bevonásával számos programot valósított meg. A programok intézményi kedvezményezettjeire a munkatársaktól vártunk javaslatokat, pályázat útján, a beérkezett non profit szervezetek mindegyike szigorú jogi, compliance és kommunikációs vizsgálat alapján került kiválasztásra.

Óvoda felújítási sorozat a szebb környezetért

A Jótékonysági Szívügy csapat óvodákban, bölcsődékben vállalt felújítási munkákat régiónként haladva. 2014-ben a keleti régióban található intézményeket célozták meg, 2015-ben pedig a nyugati régióban folytaták az akciót.

CIB Törődés éjszakája

A gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermekek és fiatalok kezelését, életminőségét segítő Szemem Fénye Alapítvány Törődés Éjszakája kampányának támogatásához csatlakozva szerveztünk jótékonysági koncertet dolgozói összefogással. A jótékonysági est bevételéből gyógyászati eszközök biztosítása vált lehetővé. A programra érkezők adományaiból összesen több mint egymillió forint gyűlt össze, amelyből a pécsi Dóri Házban felállított karácsonyfa alá vettünk ajándékot.
A CIB Bank az elmúlt években is szervezett hasonló jótékonysági estet dolgozói körében, melyek során többnyire hasonló összeg gyűlt össze, amellyel különböző szervezeteknek nyújtott a pénzintézet átmeneti segítséget.

Karácsonyi MESE CD

2015 karácsonyára nagyon különleges karácsonyi ajándék készült, egy klasszikus mese CD, amelyen a meséket CIB24-es kollégák mondták fel. A CD-ket 10 kórháznak, gyermekintézménynek juttattuk el karácsonyi ajándékként:

- Heim Pál gyermekkórház 
- Sorsunk és Jövőnk Alapítvány, Diósd    
- Híd a Gyermekekért Alapítvány, Zalaegerszeg 
- Lámpás '92 Alapítvány, Érd       
- Özv. Kövér Endréné Alapítvány, Nyíregyháza  
- Szemem Fénye Alapítvány 
- Miskolci nyitott ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda
- Pető Intézet
- Gyömrői Arany Óvoda
- Szemem Fénye Alapítvány

 

TÁRSADALMI SZOLIDARITÁS: A CIB ALAPÍTVÁNY 2015-BEN

A CIB Alapítvány 2015-ben a korábbi, kiemelt partnerek közül megújította az együttműködést a Bátor Tábor Alapítvánnyal illetve az alapítvány támogatási körébe vonta be a Magyar Élelmiszerbankkal történő együttműködését, de újabb projektekkel nem bővült a kedvezményezetti kör, amelynek az oka az Alapítvány forrásainak csökkenése. Az év folyamán összesen 11 millió forint odaítéléséről döntött a kuratórium.

 

CIB Alapítvány kedvezményezettjei 2015-ben

 

Bátor Tábor Alapítvány

5 millió forint

Magyar Élelmiszerbank

6 millió forint

 

 

A CIB Társadalmi Felelősségvállalási Alapítvány által kifizetett támogatások (millió forint)

 

 

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Támogatás

51,1

34,6

45,3

24,88

23,2

9 11

 

Az Alapítvány 2016-ban Tenni tudunk pályázatot ír ki a korai fejlesztés, gyermekegészségügy témakörében, amelynek keretében összesen 20 millió forintot, de pályázónként maximum 2 millió forintos összegek odaítéléséről dönt.


Szakmai szervezetek

A szakmai szervezetekkel kialakított együttműködésünk is a közösségi kapcsolataink fontos részét képviseli. A gazdaság és a társadalom különböző területeit képviselő szervezetek olyan érdekszövetségek, amelyek egy-egy jól körülhatárolható cél mentén szerveződnek. A részvételünk ezekben a szervezetekben két alapvető ok miatt fontos. Egyrészt lehetőséget ad a szakmai párbeszédre, másrészt strukturált érdekszövetségként a Bankcsoport és a bankszektor érdekeit ily módon is képviselni, védeni tudjuk. A tavalyi év folyamán felülvizsgáltuk és racionalizáltuk szervezeti tagságainkat, az év végére összesen 16 szervezet szakmai munkájában vettünk részt.

Szervezeti Tagságok

 • Magyar Bankszövetség
 • SEPA Magyarországi Egyesület
 • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
 • Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara
 • Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara
 • Magyar Forex Társaság
 • Nemzetközi Kereskedelmi Kamara
 • ACCA
 • Belső Ellenőrök Magyaroszági Közhasznú Szervezete
 • ISACA Magyarországi Egyesület
 • IIF
 • Magyar Reklám Szövetség
 • Magyar Önszabályozó Reklám Testület
 • Magyar Lízing Szövetség
 • Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége
 • Magyar Faktoring Szövetség

 


Vissza az oldal tetejére >>

 Értékeink
 Vállalatirányítás
 Vállalásaink, legfontosabb mutatóink
 Környezeti hatásaink
 Felelősséggel munkatársainkért
 Felelősséggel a szolgáltatásokban
 A CIB a tágabb közösségben
Beszállítói kapcsolataink
 Jelentéseink
 Nemzetközi egyezmények és szervezeti tagságok